sobota, 26 października 2013

sernik dyniowy

składniki:
- 750 g twarogu 
- 250 g serka mascarpone
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 20 g mąki pszennej
- 150 g cukru 
- 425 g puree z dyni
- przyprawy: imbir, cynamon, gałka itp.
wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą, gładką masę. Przelać do tortownicy i piec w 170°C od 90 do 115 minut, bez termoobiegu. Po upieczeniu pozostawić w wyłączonym piekarniku do ostygnięcia. Schłodzić w lodówce.
Jeżeli chodzi o twaróg, to tym razem użyłam tego z Naramowic. Zdecydowanie polecam! Gęsta, kremowa konsystencja i delikatny smak. A mascarpone z Piątnicy.
ilość: tortownica o średnicy 23 cm (około 200 kcal / 100 g)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz