sobota, 19 października 2013

grissini

składniki:
- 20 g drożdży
- 140 ml wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 250 g mąki
- łyżeczka soli
- 20 ml oliwy
- żółtko
- łyżka mleka
- dodatki: mak, czarnuszka, zioła, sól, sezam itp.
wykonanie:
Z drożdży, cukru, łyżki mąki i wody sporządzić rozczyn, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Dodać resztę składników, zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Do ciasta dodać wybrane dodatki, zagnieść i odstawić jeszcze na 30 minut. Odrywać po kawałku ciasta, rolować paluszki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Żółtko rozbełtać z mlekiem, posmarować paluszki i posypać dodatkami. Piec 15-20 minut w temperaturze 200°C przy włączonym termoobiegu.
ilość: 18 paluchów (około 65 kcal / szt.)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz