sobota, 26 października 2013

likier jajeczny

składniki:
- 4 żółtka
- 200 ml mleka zagęszczonego
- 100 g wódki
- 20 g spirytusu
- 60 g cukru pudru
- ziarenka z laski wanilii
wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę. Powoli wlać mleko i alkohol, cały czas miksując. Dodać ziarenka wanilii. Przelać do butelki. Przechowywać w lodówce. Przed użyciem wstrząsnąć.
ilość: butelka 500 ml (250 kcal / 100 g)

Wersja 2.:

składniki:
- 4 żółtka
- 100 g śmietany 30 %
- 50 g spirytusu
- 50 g cukru pudru
- ziarenka z laski wanilii

ilość: butelka 300 ml (420 kcal / 100 g)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz