sobota, 26 października 2013

makaroniki

składniki:
- białko jajka (35 g) (2 dni przed, plastik z przykrywką, lodówka)
- 85 g cukru pudru
- 50 g migdałów
wykonanie:
Białko oddzielić od żółtka, odważyć 35 g. Schować na 2 dni do lodówki w przykrytym naczyniu. Migdały i 70 g cukru pudru dokładnie wymieszać (najlepiej przesiać razem przez sitko). Białko wyjąć z lodówki. Ubijać na dużych obrotach przez 1,5 minuty. Zmniejszyć obroty o połowę, dodać 15 g cukru i miksować przez 3 minuty. Szpatułką, delikatnie wymieszać z migdałami i cukrem. Wykładać na blachę wyłożoną papierem w formie krążków. Pozostawić do wysuszenia na 40 minut.

Piec w 140°C (bez termoobiegu) przez 20 - 25 minut. 
Po upieczeniu przełożyć kremem. Ja ubiłam krem budyniowy z paczki z kakao i kremem kasztanowych.
ilość: około 20 makaroników (40 krążków) (około 50 kcal / szt.)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz