sobota, 17 listopada 2012

baklava



















składniki na ciasto:
- 300 g gotowego ciasta filo (22 płaty)
- 100 g masła

składniki na nadzienie:
- 400 g orzechów (włoskich, migdałów, pistacji)
- 30 g cukru
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki kardamonu

składniki na syrop:
- 300 ml wody
- 200 g cukru
- 100 g miodu
- pół łyżeczki cynamonu, kardamonu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 5 goździków

- 20 g pistacji do dekoracji




















wykonanie:
Część orzechów zmielić, część drobno posiekać. Wymieszać z cukrem i przyprawami.
Spód formy wielkości 21x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Płaty ciasta przyciąć do rozmiarów formy.
Ułożyć 8 płatów ciasta, każdy z nich smarując masłem. Następnie nałożyć 1/3 nadzienia i przykryć 1 płatem wysmarowanym z dwóch stron. Położyć 2 płaty (każdy wysmarowany), a następnie 1/3 nadzienia. Znowu 1 płat wysmarowany z dwóch stron i kolejne 2 płaty, a potem pozostałą 1/3 nadzienia. Na koniec 1 płat posmarowany z dwóch stron i 7 pozostałych. 
Pokroić ciasto na kawałki (u mnie 25). Piec w temperaturze 170-180°C przez 35-45 minut. 
Składniki na syrop wymieszać, zagotować i gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Na koniec wyłowić goździki.
Lekko przestudzonym syropem polać przestudzone ciasto. Udekorować posiekanymi pistacjami.
Wstawić do lodówki na przynajmniej 12 godzin, żeby się przegryzło.

ilość: 25 kawałków (ok. 220 kcal / kawałek)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz