piątek, 24 maja 2013

otwarte ciastka drożdżowe z twarożkiem waniliowym

składniki:
- 50 g mąki
- 5 g drożdży
- 5 g masła
- 20 ml mleka
- 5 g cukru
- szczypta soli
- 60 g twarogu
- 5 g cukru waniliowego
wykonanie:
Z drożdży, mleka, cukru i łyżeczki mąki sporządzić rozczyn i odstawić na 10 minut. Dodać resztę składników, dobrze zagnieść i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut. Twaróg ugnieść z cukrem i ziarenkami wanilii. Rozwałkować ciasto, podzielić na trzy części, wypełnić twarożkiem i "zamknąć". Odstawić jeszcze na 30 minut. Po tym czasie moje źle zlepione ciasteczka się pootwierały, a nie chcąc ich nadwerężać po prostu włożyłam je do piekarnika. Piec 15 minut w 180°C.
ilość: 3 ciastka (około 110 kcal / szt.)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz