czwartek, 23 maja 2013

drożdżowe babeczki z budyniem, jeżynami i kruszonką

składniki:
- 100 g mąki
- 10 g drożdży
- 10 g masła
- 30 ml mleka
- 1/2 jajka
- 30 g cukru
- 100 g jeżyn (18 sztuk)
- budyń (10 g proszku + 40 ml mleka)
wykonanie:
Z mleka, drożdży, odrobiny mąki i cukru sporządzić rozczyn i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Dodać mąkę, masło, pół jajka i resztę cukru, dobrze zagnieść i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Przygotować budyń i jeżyny (mogą być mrożone).
Przełożyć ciasto do foremek, na środek nałożyć budyń i po 3 jeżyny. Odstawić jeszcze na 30 minut.
Posypać kruszonką. Piec w 170°C przy włączonym termoobiegu przez 30-35 minut.
kruszonka:
- 10 g mąki
- 5 g masła
- 5 g cukru
Masło rozpuścić, dodać cukier i mąkę, zagnieść do uzyskania grudek.
ilość: 6 sztuk (140 kcal / szt.)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz