piątek, 24 maja 2013

pizza nicejska

składniki:
-100 g mąki
- 5 g drożdży
- 5 ml oliwy
- 60 ml wody
- łyżeczka czarnuszki
- jajko
- pomidor
- por lub cebula
- oliwki
- 20 g tuńczyka w sosie własnym
- 15 g sera
- łyżeczka ketchupu
- zioła
 wykonanie:
Najpierw z drożdży, łyżeczki mąki i wody sporządzić rozczyn i odstawić go na 10 minut. Dodać resztę mąki i oliwy, zagnieść i odstawić na 30-45 minut w ciepłe miejsce. Do ciasta dodać czarnuszkę, dobrze zagnieść, podzielić na dwie części i rozwałkować. Brzegi pozawijać, a środek posmarować ketchupem, posypać ziołami. Ułożyć po kilka plasterków pomidora, pora i oliwek, a także tuńczyka. Posypać serem. Piec 7 minut w temperaturze 200°C. Następnie wbić na środek jajko. Żółtka nie ruszać, a białko rozsmarować po pizzy. Piec jeszcze kilka minut do czasu aż białko się zetnie (żółtko ma być płynne).
ilość: 2 porcje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz