piątek, 24 maja 2013

pieczone drożdżowe pierogi

składniki:
- 150 g mąki
- 10 g drożdży
- 10 ml oliwy
- 80 ml mleka
- 1/2 łyżeczki soli
 wykonanie:
Podgrzane mleko wymieszać z drożdżami i łyżeczką mąki. Odstawić na 15 minut. Dodać mąkę, sól i oliwę. Wyrobić i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 45 minut. Teraz techniki są dwie: trzeba albo rozwałkować całe ciasto i szklanką wycinać okrągłe kółeczka (będą wtedy równiutkie), albo podzielić ciasto na kilka kawałków, z których każdy osobno należy rozwałkować (w ten sposób unika się pozostania nadmiaru ciasta). Potem kółeczka wypełnić farszem, zlepić (klasycznie, albo w formie sakiewki) i odstawić jeszcze na 30 minut. Nagrzać piekarnik do 200°C, pierogi posmarować jajkiem z mlekiem i piec 10-15 minut przy włączonym termoobiegu.
W sprawie farszu odsyłam tu.
ilość: 2 porcje - 10-12 sztuk

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz