wtorek, 5 lutego 2013

sernik

Przepis z wiaderka twarogu sernikowego Zott z lekkimi modyfikacjami.


składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 9 jaj
- 150 g margaryny
- 250 g cukru (w tym 32 g waniliowego)
- 45 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50-100 g rodzynek

wykonanie:
Rodzynki sparzyć wrzątkiem i pozostawić do ostygnięcia. Margarynę stopić i schłodzić. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie dodać twaróg, margarynę, mąkę z proszkiem, rodzynki i wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę, dodać do masy. Przelać do formy o średnicy 24 cm. Piec w piekarniku w temperaturze 170°C przez 1-1,5 godziny. Pozostawić w nim ciasto aż do ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz