środa, 6 lutego 2013

sernik na czekoladowo-bananowym spodzie

Tym razem sernik przygotowałam według przepisu na opakowaniu twarogu President. Obniżyłam jedynie nieco zawartość cukru, a na spód wybrałam ciasto czekoladowo-bananowe z tego przepisu.

składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego (użyłam President)
- 100 ml śmietanki 30%
- 4 jajka
- 200 g cukru pudru
- torebka (16 g) cukru waniliowego
- 70 g mąki ziemniaczanej

wykonanie:
Najpierw przygotować ciasto czekoladowo-bananowe. Przelać masę do tortownicy i piec 15 - 20 minut w 180°C na termoobiegu. Przeciąć ciasto wzdłuż na pół i część przełożyć do drugiej formy.
Twaróg zmiksować ze śmietaną i żółtkami utartymi z cukrem. Dodać mąkę i ubite na sztywną pianę białka. Wylać masę po równo do obu tortownic z ciastem czekoladowym. Piec w 170°C przez 1,5 godziny, bez termoobiegu. Ciasto pozostawić do ostygnięcia w piekarniku.

czas: 2,5 godziny
ilość: 2 tortownice o średnicy 23 cm (polecam zrobić oba ciasta z połowy składników)
kaloryczność: 250 kcal / 100 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz