piątek, 21 marca 2014

sernik chałwowy

składniki:
- 800 g twarogu
- 300 g chałwy
- 100 g cukru
- 4 jajka
- 125 ml śmietanki 30%
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 gruszki (około 220 g)
260 kcal / 100 g
wykonanie:
Gruszki obrać i pokroić na kawałki. Pozostałe składniki zmiksować na jednolitą, gładką masę, dodać gruszki. Przelać do tortownicy i piec w 170°C od 90 do 115 minut, bez termoobiegu. Po upieczeniu pozostawić w wyłączonym piekarniku do ostygnięcia.
czas: 2 godziny (przygotowanie + pieczenie), + czas na ostudzenie
ilość: tortownica o średnicy 23 cm
kaloryczność: 260 kcal / 100 g

ciasto kakaowo-bananowe

składniki:
- 2 małe banany (ok. 180 g), najlepiej dojrzałe
- 1 jajko
- 100 ml mleka
- 50 ml oliwy
- 150 g mąki
- 150 g cukru
- 50 g kakao
- 1/2 łyżeczki sody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
wykonanie:
Zblenderować banany, zmiksować je z jajkiem, mlekiem i olejem. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, kakao, cukrem i solą. Połączyć suche i mokre składniki, miksując. Piec 40 minut w temperaturze 180°C, przy włączonym termoobiegu.
czas: 1,5 godziny
ilość: keksówka 22 x 7 cm
kaloryczność: 310 kcal / 100 g

sobota, 1 marca 2014

tofunik

składniki:
- 540 g tofu naturalnego (1 opakowanie Polsoja)
- 100 g cukru (u mnie 1/2 stanowił domowy cukier waniliowy)
- 30 g proszku budyniowego
- łyżeczka proszku
- 150 g rodzynek
wykonanie:
Zblendować tofu. Dodać resztę składników i zmiksować. Piec w temperaturze 180°C przez 40-50 minut.
ilość: tortownica d = 18 cm (około 230 kcal / 100g)

kaszotto bolognese z fasolą

składniki:
- 100 g kaszy pęczak
- 200 g mięsa mielonego
- 60 g cebuli
- 10 g czosnku
- łyżka oliwy
- 50 g koncentratu pomidorowego
- pieprz cayenne
- zioła
- 140 g (mała puszka) czerwonej fasoli
wykonanie:
Kaszę ugotować. Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie, dodać mięso mielone i porozbijać je na małe części. Dodać kaszę, koncentrat, fasolę i przyprawy, dobrze wymieszać. W razie konieczności dolać wody lub oliwy.
ilość: 2 porcje (około 500 kcal / porcja)