piątek, 19 kwietnia 2013

tort makowy

(przepis zaczerpnięty stąd, nieco zmodyfikowany)
składniki:
- 3 jajka
- 90 g cukru pudru
- 80 g mąki pszennej
- 10 g mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g maku
- 50 ml alkoholu (wódki, likieru, nalewki) + trochę wody
wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier puder, następnie żółtka. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. Powoli połączyć z masą jajeczną, wymieszać.
Tortownicę o średnicy 18 cm wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, wlać do niej ciasto. Piec w 180°C przez około 45 minut. Wystudzić, przekroić wzdłuż dwa razy.
Przygotować poncz z wody i alkoholu i nasączyć nim blaty.
Potem przygotować wybrany krem (u mnie z paczki, ten z oryginalnego przepisu mi nie wyszedł), przełożyć nim ciasto, wysmarować je po bokach i na wierzchu i dowolnie udekorować.
Na dolnym blacie ułożyłam dodatkowo 150 g mrożonych wiśni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz