środa, 18 czerwca 2014

chłodnik litewski

składniki:
- pęczek botwinki: 200 g buraczków i około 50 g liści
- 100 g rzodkiewki
- 100 g ogórka
- 100 g kalarepy
- 3-4 ząbki czosnku
- 15 g koperku
- 15 g szczypiorku
- 400 g kefiru lub jogurtu
- woda od gotowania buraków
- 60 ml koncentratu barszczu
- sól, pieprz
wykonanie:
Buraczki umyć i gotować około 40 minut. Pod koniec gotowania na 5-10 minut dodać liście. Odcedzić zachowując wodę od gotowania. Ostudzić i obrać buraki. Wszystko drobno posiekać, a czosnek najlepiej przecisnąć przez praskę. Wrzucić składniki do miski, zalać kefirem i dodać wodę pozostałą po gotowaniu (około 200 ml) oraz koncentrat. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z pokrojonym jajkiem.

ilość: 4 porcje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz