sobota, 16 marca 2013

babka gotowana

składniki:
- 100 g masła + do formy
- 3 jaja
- 180 g mąki
- 15 g proszku do pieczenia
- 120 g cukru
- 50 ml spirytusu
- bułka tarta
wykonanie:
Aby zrobić tę babkę potrzebna jest specjalna forma i wysoki garnek.
Białka ubić na sztywną pianę. Masło rozpuścić, ostudzić i utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodać mąkę z proszkiem i spirytus, zmiksować. Na koniec wmieszać pianę z białek. Formę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wlać do niej ciasto i zamknąć. W garnku zagotować wodę (do 3/4 wysokości formy). Gdy zacznie wrzeć, włożyć formę i przykryć pokrywką. Gotować na małym ogniu przez 1 godzinę i 40 minut. Po ugotowaniu wyjąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz