poniedziałek, 24 czerwca 2013

drożdżówki z truskawkami

składniki:
- 100 g mąki
- 40 ml mleka
- 15 g masła
- 1/3 jajka
- 15 g cukru
- 5 g drożdży
- szczypta soli
- 16 małych truskawek (lub innych owoców)
wykonanie:
Drożdże wymieszać z mlekiem, cukrem, łyżką mąki i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać resztę mąki, sól, 1/3 jajka i masło, wyrobić. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ponownie wyrobić i uformować 4 bułeczki. W każdą z nich dobrze wcisnąć owoce. Odstawić na 30 minut. Przygotować kruszonkę: rozpuścić masło, wymieszać z mąką i cukrem. Posmarować drożdżówki jajkiem rozmąconym z mlekiem i posypać kruszonką. Piec 15-20 minut180 °C przy włączonym termoobiegu.
ilość: 4 sztuk (ok. 170 kcal / szt.)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz