wtorek, 18 listopada 2014

zapiekanka: soczewica-pomidory-jajko


Składniki:
- 120 g suchej soczewicy
- 600 g pomidorów
- 100 g cebuli
- 20 g czosnku
- łyżka oliwy
- sól, pieprz, chilli, zioła
- 50 g sera typu feta
- 2 jaja


Wykonanie:
Soczewicę zalać wodą i zostawić do napęcznienia na przynajmniej 8 godzin. Ugotować do miękkości (około 30 minut). Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na oliwie. Pomidory obrać ze skóry, pokroić i wrzucić na patelnię. Dobrze odparować, przyprawić ziołami. Na koniec wymieszać z soczewicą. Przełożyć do foremek, na wierzchu ułożyć pokrojony ser i wbić jajko. Piec do ścięcia się białka w 220°C (około 10 minut).