sobota, 26 października 2013

placki ziemniaczane

składniki:
- 300 g ziemniaków
- 50 g cebuli
- 20 g mąki
- 1/2 jajka
wykonanie: Ziemniaki zetrzeć na tarce, cebulę drobno pokroić. Zmiksować z mąką i jajkiem. Smażyć na oliwie, z obu stron do zarumienienia. Podawać z dżemem morelowym mojej Babci ;).
ilość: 1 porcja (około 365 kcal)

likier jajeczny

składniki:
- 4 żółtka
- 200 ml mleka zagęszczonego
- 100 g wódki
- 20 g spirytusu
- 60 g cukru pudru
- ziarenka z laski wanilii
wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę. Powoli wlać mleko i alkohol, cały czas miksując. Dodać ziarenka wanilii. Przelać do butelki. Przechowywać w lodówce. Przed użyciem wstrząsnąć.
ilość: butelka 500 ml (250 kcal / 100 g)

Wersja 2.:

składniki:
- 4 żółtka
- 100 g śmietany 30 %
- 50 g spirytusu
- 50 g cukru pudru
- ziarenka z laski wanilii

ilość: butelka 300 ml (420 kcal / 100 g)

sernik dyniowy

składniki:
- 750 g twarogu 
- 250 g serka mascarpone
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 20 g mąki pszennej
- 150 g cukru 
- 425 g puree z dyni
- przyprawy: imbir, cynamon, gałka itp.
wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą, gładką masę. Przelać do tortownicy i piec w 170°C od 90 do 115 minut, bez termoobiegu. Po upieczeniu pozostawić w wyłączonym piekarniku do ostygnięcia. Schłodzić w lodówce.
Jeżeli chodzi o twaróg, to tym razem użyłam tego z Naramowic. Zdecydowanie polecam! Gęsta, kremowa konsystencja i delikatny smak. A mascarpone z Piątnicy.
ilość: tortownica o średnicy 23 cm (około 200 kcal / 100 g)

makaroniki

składniki:
- białko jajka (35 g) (2 dni przed, plastik z przykrywką, lodówka)
- 85 g cukru pudru
- 50 g migdałów
wykonanie:
Białko oddzielić od żółtka, odważyć 35 g. Schować na 2 dni do lodówki w przykrytym naczyniu. Migdały i 70 g cukru pudru dokładnie wymieszać (najlepiej przesiać razem przez sitko). Białko wyjąć z lodówki. Ubijać na dużych obrotach przez 1,5 minuty. Zmniejszyć obroty o połowę, dodać 15 g cukru i miksować przez 3 minuty. Szpatułką, delikatnie wymieszać z migdałami i cukrem. Wykładać na blachę wyłożoną papierem w formie krążków. Pozostawić do wysuszenia na 40 minut.

Piec w 140°C (bez termoobiegu) przez 20 - 25 minut. 
Po upieczeniu przełożyć kremem. Ja ubiłam krem budyniowy z paczki z kakao i kremem kasztanowych.
ilość: około 20 makaroników (40 krążków) (około 50 kcal / szt.)

sobota, 19 października 2013

scrumble dyniowe

składniki:
- 25 g płatków owsianych
- 35 g puree dyniowego
- białko jajka
- 5 g cukru brązowego
- 50 ml mleka
- 5 g orzechów pekan
wykonanie:
Płatki zalać gorącą wodą i odstawić do nasiąknięcia. Zagotować i dolać mleko. Wrzucić masę na patelnię, dodać puree dyniowe, posiekane orzechy i białko, posypać cukrem. "Podziobać" szpatułką, smażyć do zarumienienia.
Wariacji na temat jest oczywiście wiele więcej, to tylko jedna z propozycji.
ilość: 1 porcja (około 200 kcal)

chleb dyniowy

składniki:
- 250 g puree dyniowego
- 400 g mąki + około 10 g do wyrabiania
- 10 g drożdży
- 40 ml wody
- 10 g cukru
- 10 g soli
wykonanie:
Z drożdży, cukru i łyżeczki mąki sporządzić rozczyn, odstawić na 15 minut. Dodać pozostałe składniki, wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. Wyrobić ponownie i przełożyć do formy, odstawić  jeszcze na godzinę. Piec w temperaturze 230°C przez 25-30 minut.
ilość: jeden bochenek (250 kcal / 100 g)

naleśniki drożdżowe

składniki:
- 50 g mąki
- 50 ml mleka
- 5 g drożdży
- 5 g cukru
- szczypta soli
- jajko
wykonanie:
Ciepłym mlekiem zalać rozkruszone drożdże z cukrem i łyżeczką mąki, zamieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Dodać resztę mąki, sól, zmiksować i odstawić na 30 minut. Dodać jajko, zmiksować i odstawić na kolejne 30 minut. Smażyć z obu stron.
ilość: 4 placki (ok. 310 kcal)

grissini

składniki:
- 20 g drożdży
- 140 ml wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 250 g mąki
- łyżeczka soli
- 20 ml oliwy
- żółtko
- łyżka mleka
- dodatki: mak, czarnuszka, zioła, sól, sezam itp.
wykonanie:
Z drożdży, cukru, łyżki mąki i wody sporządzić rozczyn, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Dodać resztę składników, zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Do ciasta dodać wybrane dodatki, zagnieść i odstawić jeszcze na 30 minut. Odrywać po kawałku ciasta, rolować paluszki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Żółtko rozbełtać z mlekiem, posmarować paluszki i posypać dodatkami. Piec 15-20 minut w temperaturze 200°C przy włączonym termoobiegu.
ilość: 18 paluchów (około 65 kcal / szt.)

sobota, 12 października 2013

kurczak w sosie dyniowym z curry

składniki:
- 200 g kurczaka
- 50 g cebuli
- 10 g czosnku (2 ząbki)
- 5 ml oliwy
- 200 g puree dyniowego
- 50 ml mleka
- łyżeczka curry
- sól, pieprz, papryka
wykonanie:
Na oliwie podsmażyć posiekany czosnek i cebulę oraz kurczaka. Dodać puree dyniowe i mleko, doprawić i wymieszać.