poniedziałek, 29 kwietnia 2013

serniczek śniadaniowy

składniki:
- 150 g kremowego twarogu
- 1/2 jajka
- 10 g cukru
- 10 g mąki ziemniaczanej
- szczypta proszku do pieczenia
+ owoce (u mnie banany i śliwki)
wykonanie:
Białko ubić z cukrem. Wymieszać z resztą składników. Owoce wymieszać z serem lub ułożyć warstwami. Piec 30 minut w temperaturze 180°C. 
Ja piekłam przy okazji, razem z chlebem, w 200°C i też wyszedł pyszny :)
ilość: 1 porcja (250 kcal - bez owoców)

crumpets

składniki:
- 50 g mąki
- 50 ml mleka
- 5 g drożdży
- szczypta cukru
- 1/2 łyżeczki sody
- 10 ml wody
wykonanie:
Drożdże zalać ciepłym mlekiem dosypać cukru i mąki, odstawić na 10 minut. Dodać resztę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Sodę rozmieszać z wodą, dodać do masy, odstawić na 30 minut. Układać łyżką na patelni. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Dobre zarówno na słodko i na słono.

naleśnik z mleka w proszku

składniki:
- jajko
- 15 g mleka w proszku (u mnie sojowe)
wykonanie:
Składniki zmiksować lub po prostu dobrze wymieszać, wylać na patelnię i usmażyć.

ilość: 1 naleśnik (155 kcal)

manna krojona z karmelizowanym bananem

składniki:
- 50 g banana
- 5 g miodu
- 20 g kaszy manny
- 50 ml mleka
 wykonanie:
Mannę zagotować z mlekiem do uzyskania zbitej konsystencji. Ubić na dnie i zostawić do stężenia. Na patelni rozgrzać miód (ewentualnie dodać łyżeczkę wody). Wrzucić pokrojonego w plasterki banana i pokrojoną mannę. Podsmażyć do zarumienienia.
ilość: 1 porcja (160 kcal)

piątek, 19 kwietnia 2013

makaron

składniki:
- 200 g mąki
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 ml wody
- kilka kropelek oliwy
wykonanie:
Zagnieść ciasto stopniowo dodając wodę (100 ml może się okazać za dużą ilością). Na koniec dodawać po kropelce oliwy do uzyskania sprężystej konsystencji. Odłożyć na 30 minut. Rozwałkować cieniutko i pociąć we wstążki. Wrzucić do gotującej się osolonej wody z dodatkiem oliwy i gotować około 3 minuty.

tort makowy

(przepis zaczerpnięty stąd, nieco zmodyfikowany)
składniki:
- 3 jajka
- 90 g cukru pudru
- 80 g mąki pszennej
- 10 g mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g maku
- 50 ml alkoholu (wódki, likieru, nalewki) + trochę wody
wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier puder, następnie żółtka. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. Powoli połączyć z masą jajeczną, wymieszać.
Tortownicę o średnicy 18 cm wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, wlać do niej ciasto. Piec w 180°C przez około 45 minut. Wystudzić, przekroić wzdłuż dwa razy.
Przygotować poncz z wody i alkoholu i nasączyć nim blaty.
Potem przygotować wybrany krem (u mnie z paczki, ten z oryginalnego przepisu mi nie wyszedł), przełożyć nim ciasto, wysmarować je po bokach i na wierzchu i dowolnie udekorować.
Na dolnym blacie ułożyłam dodatkowo 150 g mrożonych wiśni.